onsdag 16 december 2015

Det är mitt i december och allt där ute är frostbitet

Utanför fönstret är mörkret sådär bottenlöst och förvillande som det bara kan vara i mitten av december innan snön har lagt sig. Innanför fönstret tänds små ljus som någon slags tröst för den ensamma, eller kanske ett slags hopp, en påminnelse om att mörkret inte håller i sig för alltid. Det blir snart ljust igen. Men nu är det mörkt, och det är inget fel med det. Utan mörker skulle inget ljus finnas.
I bakgrunden hörs barnen berätta små historier för varandra i våningsängen. Snart kommer dom vaggas in i en djup djup sömn och kvällen kan ägnas åt den där att göra listan som aldrig verkar ta slut på grund av dygnets alldeles för få timmar. 
Det är så mycket som har hänt, och ändå har allt stått helt still sedan sist. 
Jag har börjat studera. Ett ekonomiprogram på högskolan som är allt annat än lätt för någon som är maniskt livrädd för allt som har med siffror att göra. Vad jag har på ett ekonomiprogram att göra är ju en bra fråga. Men i samma tysta andetag viskar jag "varför skulle jag inte vara där?"
Jag är fortfarande ensam. Men ändå aldrig riktigt ensam. Under sensommaren och hösten kändes det som om jag gick på knä för att orka. Jag härdade ut. Grät mig till sömns, men jag klarade mig igenom både nätterna och dagarna. Det är bättre nu. För jag tar hand om min ängslan och oro som dyker upp ibland. Håller om den, gråter ut, skriker tills bröstkorgen blir tom och släpper iväg den. Tills den kommer tillbaka med något nytt att gråta och skrika för. 
Men ensamheten. Trots vänner, som jag i och för sig aldrig har tid för, trots beundrare som uppvaktar på dom mest uppseendeväckande sätt, trots barn som om nätterna kryper upp bredvid mig och andas i min nacke, trots kamrater och familj. Trots allt det, så segrar alltid ensamheten. Ensam var jag långt innan skilsmässopapper skrevs på. Ensam kommer jag ta mig igenom vintern. Ensam kommer jag fostra mina barn. Ensam kommer jag att dö. Jag förlikar mig med det och fyller tomrummen när jag orkar och när jag kan med det och dom som får plats.
Jag har varit skild i ett år, jag har börjat gå i terapi igen, jag har fått psoriasis och jag är tjockare än vad jag någonsin varit. Men. Jag är också fri. Fri från den svåraste sorgen. Fri från mardrömmarna. Fri från den ständiga ilskan. Fri från osäkerheten. Fri från normer och ideal.
Jag minns att jag skrev när jag skilde mig och flyttade hem igen "Om jag klarar det här klarar jag allt." Och jag klarade det. Och nu vill jag skriva samma sak när det kommer till heltidsstudier, två extrajobb och två högljudda skitungar i ett alltid lika stökigt och skitit hem: "Om jag klarar det här, då klarar jag nog faktiskt allt." 

Jag vet inte om jag är tillbaka. Kanske är jag det. Jag saknar nämligen er så det värker i bröstet.
Vi har ju varit med om det här förut så jag tänker inte lova något. Men den här bloggen. Det är kanske det viktigaste tidsdokumentet i mitt liv. Och det är här jag har träffat några av dom finaste människorna i mitt liv. Och det är här jag kanske kan få vädra mig för att kunna hålla mig vid liv. Vi får se. 
Berätta nu för mig, hur har ni det?


12 kommentarer:

 1. Hurra! Välkommen tillbaka. Har spanat efter dig varje dag! Ska berätta lite om mig nån gång. Men inte nu, en unge skriker. Puss

  SvaraRadera
 2. Håller med Petra om hurra. Har saknat dig - välkommen tillbaka!

  SvaraRadera
 3. Tänkte faktiskt på dig för ett tag sen, att det har varit så tyst. En massa styrkekramar åt dig! <3

  SvaraRadera
 4. Du skriver så fantastiskt bra. Jag uppskattar så att få följa ditt liv trots att vi aldrig träffats. Fick upp ögonen för dig på Twitter när vi båda hade nyfödda för drygt tre år sen. Är tacksam för att jag får följa dig här, om än på avstånd.

  Vad som händer i mitt liv? Jag jobbar på att hindra mig själv från att bli utbränd. Jag har fruktansvärt ont i en fot som bara blir värre trots att jag fått hjälp med ilägg i skorna som värsta tanten. Men just nu är jag julledig med mina barn och det är underbart.

  SvaraRadera
 5. Hej Sandra. Lite sent men känner att det var dålig uppslutning på frågan hur det var med oss. När du nu delar med dig på dt där fina innerliga sätt du gör till främlingar så vill jag bjuda tillbaka. Jo det är bra. 2015 var ett fint år, fick vara frisk vilket är det absolut bästa jag vet. Jag vet fortfarande inte vad jag ska bli när jag blir stor, men har något vettigt att göra så länge. Har accepterat barnlösheten och får bara lite kris över det någon gång varannan månad. Sen kommer jag ihåg alla gravida vänner som förhoppningsvis kommer att uppskatta en extra vuxen i närheten som kan vakta, leka, läsa och försöka tygla på ICA och så känns det bättre igen. Och sen kommer jag ju ärligt talat tjäna en hel del mer pengar som barnlös karriärkvinna. Det blir nog bra. Det är intressant att läsa om ditt liv just för att vi lever sådana motpoler fast än vi kommer från samma plats och verkar dela grundläggande värderingar och intressen. Du, singel och två små barn, verkar kämpigt som satan men ändå med ett tydligt mål. Jag, i långvarig förhållande men kan inte få barn, en karriär som liksom verkar rulla på utan att fråga mig först. En ekonomi som gått från att vara student-låg till helt ok och pekar uppåt. Men istället, alla dessa frågor om vad jag egentligen är bra för? Jag liksom bara glider fram utan att vara någon till varken nytta eller belastning. Det är lite olustigt ibland. Men ibland också jävligt gött. Hoppas på ett fint år. Hör av dig om du läser statistik och behöver hjälp, jag är faktiskt rätt grym på att förklara (jag är rätt grym på statistik generell men det är inte alltid det korrelerar med att kunna beskriva): Har undervisat på Hdu i flera omgångar tidigare, fast inte i något ekonom-sammanhang.

  SvaraRadera
 6. هل تبحث عن شركة متخصصة فى مكافحة الحشرات نحن نقدم لكم افضل شركة مكافحة حشرات فى الدمام كما انه تقدم خدمة متميزة ايضا وهى تنظيف المنازل والمجالس والفلل والقصور وسبب تقديم هذه الخدم انه تهتم بالاناقة والمنظر الخلاب والصحة العامة خدمات شركتنا كاتالى شركة مكافحة حشرات بالدمام
  شركة تنظيف بالدمام
  شركة تنظيف مجالس بالدمام

  SvaraRadera
 7. هل تبحث عن شركة متخصصة فى مكافحة الحشرات نحن نقدم لكم افضل شركة مكافحة حشرات فى الدمام كما انه تقدم خدمة متميزة ايضا وهى تنظيف المنازل والمجالس والفلل والقصور وسبب تقديم هذه الخدم انه تهتم بالاناقة والمنظر الخلاب والصحة العامة خدمات شركتنا كاتالى شركة مكافحة حشرات بالدمام
  شركة تنظيف بالدمام
  شركة تنظيف مجالس بالدمام

  SvaraRadera