tisdag 28 oktober 2014

En dag

En dag kommer ni fråga mig hur allt blev som det blev. Hur ni kom till, hur vi var som familj, hur vi föll sönder, hur drömmar krossades och livet förändrades. Jag undrar vad jag kommer säga? Vad tiden och åren kommer göra med mitt svar och mina minnen. 
Jag kommer kanske berätta om hur er far förändrade allt. Hur han höll om mig och hur mycket jag älskade. Hur vi nyförälskade fick ett barn. Hur vi  äventyrslystna flyttade utomlands och hur vi hoppfulla fick ännu ett barn. Hur vi låtsades vara en lycklig familj fast vi innerst inne alltid visste att vi inte var ämnade för stordåd ihop. Hur vi har varit betydelsefulla för varandra men hur rädda vi var i att förlora våra enskilda liv in i något ingen av oss trivdes i. 
Jag kommer kanske berätta hur jag tillsammans med er lämnade Hamburg. Staden jag älskade ivrigt och hatade på samma gång. Hur vi kom till Sverige och bodde hos era fantastiska morföräldrar. Hur dom öppnade upp sitt hem, ställde upp med öppna famnar och varm mat på bordet. Hur jag slet så förtvivlat med myndigheter och deras okunskap och handläggningstider. Hur jag varenda dag saknade Hamburg, saknade er far, saknade ett eget hem. Men att jag tack vare er höll mig ovanför ytan. Ibland mer, ibland lite mindre. Men att jag orkade och ville ta del av livet tack vare era bullriga små kroppar och vilda hjärtan. 
Att jag ville fortsätta känna, både det som känns bra och det som gör ont. Att jag aldrig någonsin var rädd för någonting. Ledsen och ärrad för livet kanske, men aldrig rädd. 

En dag ska jag berätta allt det här för er. Om och om igen ska jag svara på era nyfikna frågor. Förhoppningvis med samma respekt och kärlek, förhoppningsvis utan bitter smak och slitet hjärta. En dag ska jag ta med er tillbaka till Hamburg och jag ska berätta om det tredje bästa jag gjort i mitt liv. Att bo och leva där, ett helt annat sätt att leva. Och jag ska berätta om de två bästa jag gjort i mitt liv. En lite större och en lite mindre. Men båda två lika bullriga och lika vilda. Men det är en annan historia. 

5 kommentarer: