onsdag 4 december 2013

Svar på frågor del 3:Anonym
1. Vad är det bästa/sämsta med din partner? 2. Vad är det bästa/sämsta med att bo utomlands? 3. Vad är det bästa/sämsta med att vara ung mamma? /Din f.d granne Sara
Svar: Det bästa med Hass är att han är så fantastiskt peppande och stöttande i allt. Vilka idéer jag än får för mig så ser han alltid till att jag har det absolut bästa stödet från honom. Han är dessutom oerhört roligt och smart, vilket är en väldigt trevlig kombination. Det sämsta med Hass är just att han är så jävla smart och vet allt om allting och har aldrig aldrig fel. Så otroligt irriterande.
Det bästa med att bo utomlands är att man bor just utomlands. Det är så himla roligt att upptäcka nya saker om landet/staden man bor i och jag trivs bättre med att identifiera mig som en svensk i exil, än en svensk i sitt hemland. Det sämsta är ju helt klart att det tar lite på krafterna att allt är så nytt hela tiden. Och att det inte finns någon jävla Kalles kaviar. 
Det bästa med att vara en ung mamma? Jag vet inte ens om jag räknas som ung mamma? Men det kanske jag gör. I så fall är väl det bästa att jag tycker det är lite fränt ändå att jag valde den vägen att gå, med barn och allt det där, istället för att plugga först. Men å andra sidan är ju det sämsta att jag just inte pluggat. Jag måste liksom börja om när jag väl bestämt mig för vad det blir. Om jag någonsin bestämmer mig. Medan de flesta jag lärt känna här är redan utbildade läkare, fysiker, projektledare, så har jag ett år på folkhögskola att prata om, och det kan ibland ge mig lite akademikerkomplex. 

Anonym
Hej ,
Här kommer några frågor från en tysk tjej som bodde i Stockholm i några år och som (tack och lov) flyttade tillbaka till Tyskland:
Vad är de 5 största fördelen med att bo i Tyskland jämfört med Sverige? Och vilka är de 5 största nackdelerna enligt dig?
Tack o varma hälsningar!

Svar: Hej! Var i Tyskland bor du nu? Jag kan relatera till det där tack och lovet om att ha flyttat ifrån Stockholm. Finns det någonstans på jorden jag troligtvis aldrig kommer bo igen så är det just Stockholm. Nu när jag listar fördelar och nackdelar får man ha i åtanke att jag bara har bott i Hamburg, min bild av Tyskland är alltså ytterst begränsad.
De 5 största fördelarna med att bo i Tyskland:
1. Bretzels. Ursäkta mig för att vara lite fånig, men jag vet inget godare än de där salta kringlorna som finns precis överallt.
2. Jag upplever att blandningen av människor är större här. Dvs i samma område trängs både höginkomsttagare, låginkomsttagare och en rad olika etniciteter och jag gillar när folk blandas ihop sådär. Det upplevde jag aldrig i Stockholm.
3. Sjukvården. Jag vet att många tyskar anser att sjukvården blivit sämre och dyrare här, men för mig som kommer alldeles nyanländ måste jag säga att jag upplever att vården är betydligt bättre här än hemma i Sverige. På många sätt utom ett. 
4. Folk är lite fulare och tjockare här, på ett bra sätt. Och det är så jäkla skönt att känna sig bekväm överallt. Det gjorde jag aldrig i Stockholm. Aldrig.
5. Jag älskar att vara en del av expat communityn. Jag visste ingenting om den innan jag flyttade, men nu är jag en del av den. Och det är så himla fin sammanhållning. 

De 5 största nackdelarna med att bo i Tyskland:
1. Tyska gamla tanter. Dom talar gärna om att barnen måste ha stövlar eller mössa på sig, dom nyper i kinderna på barnen och dom lägger sig gärna i lite för mycket om hur jag låter mina barn vråla och härja omkring på gatan.
2. Dom köar för fan inte här. Jag har väl vant mig nu och säger liksom till när folk försöker gå före, och det är aldrig några problem. Men när jag flyttade hit var jag i total chock och kunde "stå i kö" på apoteket i en halvtimme. 
3. Prostutionslagen. När jag flyttade hit var jag säker på att jag tyckte det var bra att prostution var lagligt. Det skulle skapa tryggare tillvaro för kvinnorna osv. Men nu när jag bor här, alldeles runt hörnet till de största sexköpardistrikten och har sett det jag sett, känner jag att det är fullständigt vidrigt att det kan vara lagligt. Jag dömer varken den ena eller den andra, men som det fungerar nu, fungerar det inte riktigt kan vi väl säga. 
4. Homeopati. Om jag går till en läkare vill jag ha medicin och läkarråd, inte få homeopatiska råd och botemedel från samma läkare. 
5. Sexismen. Dom ligger lite efter här kan man väl säga på många områden. I en vanlig affär kan man t.ex hitta chokladkalendrar med nakna kvinnor på, kvinnor har svårt att arbeta heltid pga rätt urusel barnomsorg, män verkar ta mycket mer plats än vad kvinnor får ta och på arbetsplatser och cafeer har dom Playboy i fikarummet. 

Jag älskar ju mat och jag undrar vad ditt absolut bästa recept är. Om du får all tid i världen på dig att laga någonting, vad gör du då liksom? Gärna vegan och gärna nåt sött och enkelt :)

Och ska du inte ta och komma till Berlin snart så kan vi ses och dricka lite öl?

Hej Linda! Om jag får all tid i världen att laga mat så gör jag inget superavancerat, men ändå tillräckligt avancerat för att jag inte ska orka göra det jämt. Det är antingen Korma, en indisk curry som man utan problem kan göra vegansk. Mandel och kokosmjölk är dock väsentliga. Eller så är det köttbullar och gräddsås. Inte veganskt någonstans, men jag tycker det är himla gott och festligt att göra.
Och jo! Jag ska komma till Berlin. Jag tänker någon gång efter årskiftet. Jag har som plan att gå på museum, dricka öl, sova ostört och träffa dig bland annat! Och alla andra Berliners jag känner. Hint hint.

Kul med frågestund!

Jag vill veta:
- Vad saknar du mest från tiden då det bara var du och Hass?
- Vilken är din favorit ...
... låt?
... stad?
... maträtt?
Tiden jag och Hass hade när det bara var vi är så begränsad. Jag blev gravid efter bara tre månader, och även om vi inte hade en bebis att ta hand om förrän nio månader senare så var bebisen i störst fokus nästan hela tiden. Men det jag saknar mest är alla helger på mitt internatrum. Fortfarande idag bäddar vi madrasser på golvet, lyssnar på Nick Cave, dricker vin och säger "Det är precis som i Årjäng". Fast det är det ju inte. Det är så himla mycket bättre än i helvetes jävla kuk-Årjäng. 
Favoritlåt: Lätt. I love to hate you med Erasure. Min absolut bästa låt.
Favoritstad: Toronto. Jag börjar nästan gråta av akut Torontolängtan när jag tänker på det.
Favoritmaträtt: Ostbricka. Det är väl en maträtt, visst?

Åsa
Jag är jättenyfiken på hur ditt drömliv ser ut! Då menar jag inte "om jag vann 20 miljoner, det var fred på jorden och vinterkräksjukan var utrotad" utan mer i ett vanligt perspektiv. Nu har ni ju två rätt små barn och ni bor i Tyskland där du inte pratar språket flytande och din man har startat eget - det är ju inte så lätt att få alla önskemål att falla på plats då. Eller frågan är kanske mer, hur hoppas du att ert liv ser ut om fem år? Vad jobbar du med, var bor ni, vad har du lärt dig de senaste fem åren osv?

Jag är tyvärr apdålig på att kommentera men jag läser allt och bara älskar din blogg och jag hoppas att du aldrig slutar blogga!
Svar: Jag gjorde ett bildinlägg nyligen om hur drömtillvaron skulle se ut. I korthet skulle jag vilja att vi om fem år har flyttat från Tyskland till ett engelskspråkigt land, jag hoppas att Hass har sålt företaget och jag hoppas att han tar hand om hem och barn medan jag arbetar med mitt kreativa och fria arbete. 

Jag hänger på eftersom du inte har skrivit någon sluttid. :D

Vilken är din hathushållssyssla?
Vilken är din favorithushållssyssla?
Vad skulle du göra om du fick 10 miljoner?
Vilka är dina topp 5 favoritartister?
Hur många har du varit ihop med?
Hur skulle du helst vilja att ditt liv såg ut om 10 år?
Svar: Min hathushållsyssla är att vika tvätt. Så jävla jävla tråkigt. Och det är bara jag som gör det också, för annars sorteras det fel.
Min favorithushållsyssla däremot är att skura köket rent och fläckfritt. Det finns ingen bättre känsla.
Om jag fick 10 miljoner skulle jag starta en skola och kanske ett hem, för underpriviligerade barn. Jag skulle ta alla dom där barnen under mina armar och ge dom kärlek, stöd och resurser. 
Mina topp 5 favoritartiser är 1. Depeche Mode 2. Nick Cave 3. Gossip 4. Ane Brun 5. Jonny Cash.

Vad räknar man med som ihop nuförtiden? Räknas dejta ett tag? Eller krävs det seriösa förhållanden med löften om evig kärlek? Om nu dejting ingår så skulle jag påstå att jag har varit ihop med sex personer innan Hass.  
Jag tycker det är så himla svårt att föreställa mig hur livet kommer se ut om 10 år. Det är nästan så att jag inte vill föreställa mig det eftersom jag är rädd att jag bara kommer bli besviken. Jag tänker att jag hellre vill bli jävligt förvånad och lite överraskad. 
Hej! Får man fortfarande fråga? Jag har sett och impats av att ni pysslar en hel del hemma. Min tämligen sjövilde treåring älskar att pyssla och kan sitta still och koncentrera sej jättelänge med rätt pysselgrejer - men jag är så himla dålig på att komma på vad vi ska göra! Har du några tips? Hoppas för övrigt att det här veckan blir fullkomligt glamoröst bra som motpol till veckan som gick. Kram! Marie
Svar: Hej! Klart man får. Tack, jag är glad att det märks att vi pysslar mycket för det tycker jag nog att vi gör. Jag kan dock inte ta någon som helst cred för mina idéer, det är den här bloggens förtjänst, och Pinterest. Hur föräldrar gjorde innan modern teknik övergår mitt förstånd. Tack förresten, jag hoppas också på en glamoröst bra vecka. Det känns som att den har börjat ruskigt bra.

Anonym
Hejsan!

Jag har också en fråga till dig:
Äta ni vegetarisk eller är du och dina barn vegetarianer? Maten ser oftast "veggie" ut. Har läst att ni äta sojakorv t ex... och det ser alltid färsk ut med mycket grönsaker osv!
Jag och mina barn är själva vegatarianer. Skulle uppskatta om du skriver mer om mat, recept mm.

Hälsningar från Mora (men ursprungligen från Berlin).

Kerstin

Svar: Hej Kerstin! Nej vi är inte vegetarianer, inte någon av oss. Men vi äter väldigt mycket vegetariskt, jag skulle säga i alla fall att 5 dagar i veckan är helt vegetariska. Mest för att jag inte tycker att kött är så viktigt eller särskilt gott för den delen. Jag själv äter gärna vegansk mat också, men barnen skulle förmodligen förtvina om de inte fick ägg och mjölk, då det är i princip det enda de lever på ibland. Jag delar tyvärr inte samma ideologi som många vegetarianer och veganer, men efter att ha sett den här trailern som Olga tipsat om så kanske jag är på väg att ändra mig där också. Men vad roligt med en matfråga, jag ska absolut blogga mer om mat om det finns ett intresse för det. 

Anonym
Du pratar ju med jämna mellanrum om din hittepå tyska, och jag har inte förstått riktigt vad ni pratar för språk i familjen. Snackar hela familjen svenska eller pratar ni tyska så att barnen får lära sig?
Vad läser du för andra bra bloggar som du vill tipsa om?

Svar: Den här frågan har jag ju redan svarat på, nästan. Men jag glömde tipsa om braiga bloggar. Det här är mina två storfavoriter. Den ena är ett enda stort fuck you för rådande skönhetsideal och den andra är så rolig och smart på samma gång.  

11 kommentarer:

 1. NYHET om Green n’ Lean
  Vegetarisk ekologisk mat efterfrågas alltmer av hälso- och miljöintresserade konsumenter.
  Därför lanserar Green n Lean den nya generationen vegetarisk (vegan) mat vars unika näringsegenskaper och näringstillgänglighet tillmötesgår de allt hårdare kraven på ett hälsolivsmedel som passar alla - inte bara vegetarianer.
  Green n Leans svenska ekologiska produkter erbjuder en smakrik kost som förädlats på ett unikt och naturligt sätt, fritt från allergener som soja, gluten, nötter, sesam m.m. och utan E-nummer eller andra tillsatser av något slag.
  Mer om Green n’ Lean på www.green-n-lean.se
  P.S. Green n’ Lean blev ett av tre företag som nominerats till Garant Ekostjärna 2014.
  Vinnaren utses på Ekogalan på Grand Hotell i Stockholm 30 januari.
  Besök www.ekoweb.nu/?p=11221 för detaljerad information

  SvaraRadera
 2. Haha, då måste jag berätta om när min svärmor var till läkaren. Här i Tyskland alltså, hon är tysk. Hon frågade om hon kunde få något homeopatiskt mot vad det nu var. Och läkaren svarar: Nej, jag arbetar helt med andlighet.

  Och vad trevligt med Berlinresa. Indisk mat älskar jag och jag gör också en variant av köttbullar i gräddsås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha. Andlighet? Åh jösses. Det är det värsta jag hört. Vad sägs om att äta indiskt ihop när jag kommer till Berlin?

   Radera
  2. Ja, indiskt!!! Jag vet världens bästa indiska restaurang här.

   Jag har mer uppdatering om det där andliga. Hon, svärmor alltså, hade fått något som hon skulle lukta på varje dag och som skulle hjälpa.

   Radera
  3. "Bara med andlighet". Oh my.

   Radera
 3. Jag skriver under på alla fem punkter om det bästa med att bo i Tyskland!

  SvaraRadera