tisdag 27 augusti 2013

Lägg av sa ja till dig

Om jag har förstått det hela rätt så är en hel cybervärld upprörd över ett uppträdande som Miley Cyrus gjorde på MTV Video music awards här om natten. De upprörda känslorna handlar om att hon inte har någon skam i kroppen, om att hon är för sexig och att hon är för pinsam. Jag har läst mängder med rent ut sagt skittexter som är formulerade som brev till tonårsdöttrar. Budskapet är ungefär det här: "Såhär blir flickor som aldrig blir tillsagda (eller till och med agade!), såhär blir flickor som aldrig får lära sig hur man ska klä sig för att få respekt, du får aldrig bli som hon, osv". Det verkar vara den här bilden som har väckt trollens hat:


Men jag har inte läst en enda rad som kritiserar Robin Thicke, gift familjefar, för att han gnider sitt skrev mot Miley. Robin Thicke, som ju redan är en kvinnohatare av rang, kommer undan med sin maktposition och får definitivt ingen kritik om att han är för sexig.
Istället får Miley, som en gång i tiden klädde sig heltäckande och oskuldsfullt i Disneyproduktioner, kritik för just sin sexighet.
Det är rent ut sagt vidrigt att en kvinna som är stolt och nöjd med sin kropp ska behöva få kritik för att hon väljer själv vad hon har på sig och för att hon väljer själv hur hon ska röra sig. Det är också helt överjävligt att kvinnor tydligen inte får växa upp och utvecklas, utan en gång en timid och foglig flicka, alltid en timid och foglig flicka är vad som gäller. Jag skulle i ärlighetens namn vara stolt om något av mina barn såg ut och dansade PRECIS som Miley Cyrus. Jag skulle vara stolt över att mitt barn tog kontroll över sin egen framgång, tog kontroll över sin egen kropp, vågade stå för sig själv och vågade älska sig själv! Jag skulle applådera mitt barn för att hen tagit sig så jävla långt som till Mtv Video Music Awards och jag skulle aldrig aldrig aldrig skämmas för att mitt barn vågade visa sin sexualitet. Fy fan för patriarkatets jävla små mallar som alla måste passa in i. Fy fan för medsystrar som klankar ner på andra kvinnors utseende. Fy fan för att kvinnor måste bära skuld för det en man aldrig behöver bära skuld för. Lägg av med det där kvinnohatet nu. Lägg bara av.

9 kommentarer:

 1. Bra skrivet!
  Ja, all denna jävla skuld som läggs på oss, vad vi än gör.

  SvaraRadera
 2. Hear! Hear! Underbart Mrs Chapman!

  SvaraRadera
 3. Jag skulle möjligen undra om mitt barn var o- eller felinformerad i fråga om herr Thickes grad av felvaggning om jag såg hen låta sin ändalykt bli gnuggad av densamme.

  SvaraRadera
 4. Håller med dig att det är förbannat trist att det är tjejen som skuldbeläggs men här är en annan syn på saken:

  http://www.arsinoe.se/att-utnyttja-icke-vita-kvinnor-for-sin-egen-frigorelse/

  SvaraRadera
 5. Följt av en intressant tråd.

  SvaraRadera