torsdag 30 juni 2011

När det blir tyst...

...hittar jag barnet sugandes på en skurhandske i köket. Jag vet inte ens var hon hittade den någonstans.

Politiskt korrekt?

Det är verkligen eländigt svårt att hitta riktig mjölk här i Tyskland. All mjölk har lång hållbarhet och har en fruktanslös bismak. 
Men i vår jakt på riktig mjölk har vi tvingats vända oss till koshermjölk. Importerad från Israel. Känns det rätt?

onsdag 29 juni 2011

Till mina bröder


Jag kan inte komma på ett bättre sätt att locka ner er till Hamburg än det här. Bara en gata bort eller så finns det en liten Absinthbar. Vad säger ni nu då?

Vi går mot ljusare tider


Edith har visat ett stort intresse för både tvätt och sopsortering.
Det bådar gott för min framtida fritid.

Det är en utvecklingsfas va?

Gissa när trollet somnade igår?
23:54 somnade hon lugnt och stilla i min famn. Då hade Hass redan somnat på soffan, och sen var det jag som låg vaken i ett par timmar istället.

tisdag 28 juni 2011

Det går troll

Alldeles nyss tyckte jag att jag satt och läste bloggar om stackars mödrar som nattade sina barn i 3-4, kanske 5 timmar. Och jag hann tänka att min unge sällan har dom problemen numera. Att somna alltså.
Fast det skulel jag aldrig tänkt. Just nu är vi inne på fjärde timmen, för typ fjärde kvällen i rad. Kul. Verkligen. Jag hade inte alls planer på att lägga mig tidigt och ta igen lite försummad läsning. Nej nej. Jag tycker det är jättemysigt att trollungen tränar på att resa sig mot ALLT i hela lägenheten mitt i natten (läs: 21:27). Verkligen. 

Om en utflykt och med ett soundtrack den här gången.

Vi hyrde en bil häromdagen. Det är såklart också skitbilligt, precis som allt annat i det här landet. Hass lyckades få någon finbil för bra pris. Det var en vit bil. Och ja, den var ganska fin.
Vi åkte på autobahn. Först sjöng jag för mig själv den självklara låten. Och eftersom det är valfri hastighet bitvis på autobahn så sjöng vi på våran nya motorvägsåkarlåt
Som ni ser var Edith måttligt road av äventyret.

Vi åkte till Lüneburg. Sådär pittoreskt och tyskt. Inbillade mig att det lät ungefär såhär i varje hem.

Och där var jag den enda kvinnan med synliga tatueringar. Kanske den enda med tatuering överhuvudtaget. Låt oss säga att jag var lite av en freakshow för bybefolkningen.

Alla småstäder i Tyskland har en egen öl. Och hamnar man i en småstad med egen öl, ja då måste man smaka. Sån är lagen.

Edith fann ett nytt sätt att svalka sig på.

Och sen favoriten. Picknick i gräset. Vid floden Elba. Ja, sämre kan man ha det sa jag, och sjöng på den här.

Sen flög vi hem igen och ungen sov i 13 timmar. 

P.s. Älskar semester. Älskart!måndag 27 juni 2011

Gårdagens middag

Sauerkraut unt wienerwurst.
Och lägger man till lite potatissallad så har man traditionell tysk julmat.
Så fruktansvärt äckligt.
Pax för att inte fira jul här.

söndag 26 juni 2011

Om den här dagen

Vår nya Söndagstradition är att äta brunch. Det har jag bestämt nu. I Stockholm måste man boka bord flera dagar i förväg och betala 300-400 kronor per person för att få trycka i sig en brunchbuffé. Här går man till närmsta hörn, hostar upp mellan 4-12 euro (beroende på ställe) och bara käkar. Allt annat är stängt här på Söndagarna, så alla går ut och äter brunch. Eller Früstüch som dårarna kallar det för.

Och eftersom allt är stängt förrutom brunchställen och kyrkan kan man ju passa på att gå omkring i centrum utan att trängas. Och finvädret kom fram också. Och vi hittade ett nytt Starbucks. Halleluja.

Vi tog en annan tunnelbana hemåt, vilket var en bra idé. Helt plötsligt insåg vi att det finns magiskt mycket fint att utforska i den här staden. Och vi hamnade mitt i någon slags kristen motorcykelträff som sen åkte förbi vårat hus också. Bilderna har jag lånat från internetet. Ge fan i min mat unge!

Du kan ändå inte tugga ordentligt.

Jag kan med stolthet berätta...

...att jag aldrig riktigt föll för det där "Angry Birds" spelet. Det kan ha med mitt dåliga tålamod när det kommer till teknik att göra.

Ville bara säga det.

lördag 25 juni 2011

Det allra senaste...

..här i Hamburg är tydligen dom här väskorna. Alla har dom. Både stora och små. Och dyra är dom också. Fjallraven Kanken heter dom. Jag tycker mig känna igen dom på något sätt.

Skillnaden

Vi ska titta på en lägenhet idag. Och vi vill hemskt gärna ha den. Men att titta på lägenhet i Tyskland är lite som att gå på arbetsintervju. Man ska ha med sig dokument på både det ena och det andra, och man ska göra ett så gott intryck som möjligt. Sen ska dom bland tusen sökande välja vem som får lägenheten. Jaha tänkte jag. Bäst att jag gör mig till. I vanliga fall känner jag mig lite lös och ledig, med piercing och tatuering helt hursomhelst. 

Idag känner mig lite som en såndär frikyrkomänniska (fördomsfull) när jag går omkring såhär. Ingenting är särskilt roligt heller. Jaha. Hoppas verkligen att vi får lägenheten. Jag vill inte behöva göra det här fler gånger.

fredag 24 juni 2011

Det var en kväll i Juni

Vi provade på good-parenting-metoden idag och satt mitt på gatan och drack öl. Ni ser. Vad som helst kan hända här.

Vi gick runt i ett av mina favoritställen i Hamburg. Området "Sternchanze". Det säger er inte så mycket. Och bilderna lyfter inte riktigt fram området. Men det är verkligen ett härligt område. Tänk er södermalm, fast lite mer freakshow. Älskart! Kommer ni hit någon gång, åk dit.
Sen åt vi rekorderlig midsommarmat. Det är sant. Det står faktiskt "Original Schwedischer Zwiebel-Sill" på burken. Smakade tydligen väldigt bra enligt den enda sillätaren i familjen. 

Och potatisbarnet fick sitt såklart.

Pinsamt

Jag googlade nyss hur länge potatis ska koka.

/Vet bara hur man gör potatismos.

Glad midsommarVi tänkte fira midsommar med kinalunch och till middag blir det sill och skitbillig nubbe. 
Allt man behöver alltså.

Glad midsommar på er.

torsdag 23 juni 2011

Kan vi reda ut det här nu?

Inser att jag framställs som något handlingsförlamad och lat när jag gnäller om den tyska sockerblandningen dom kallar för gröt. Nu är ni några stycken om nämnt det här med havregrynsgröt. Jag har ju självklart tänkt på det. Men hemma i Svedala, där sägs det att havregrynsgröt inte innehåller tillräckligt mycket med järn. Nu var det något smartskaft som kom på att den här tyska gröten säkert inte heller innehåller så mycket järn.
Kan vi nu reda ut det här? Är havregrynsgröt okej? Och tycker verkligen barn om det? Jag har själv lite svårt för det hela om jag ska vara helt ärlig. Det krävs ett par skedar socker, sylt och kanske lite honung innan jag kan trycka i mig det. Vad ger ni era ungar? Vi ger ju gröt istället för välling till exempel. Edith känner igen minsta lilla vällingsmak och spottar ut det direkt om vi försöker lura i henne. (Vi har försökt i fyra månader snart).

/okunnigmammasomflyttatutomlandsutanatthakoll_85

Kommer det här bli en matblogg nu?

Ekologiskt, billigt, gott i magen och gott för samvetet.

Jag älskar att det finns matbutiker här som enbart säljer ekologiska produkter. Och billigt är det också. Lite dyrare än vanliga tyska matbutiker, men fortfarande löjligt mycket billigare än i Sverige. 
Igår handlade vi champinjoner, sallad, tomare, färsk majs, paprikor och jordgubbar för 7 euro = ca 70 kronor. Förstår ni hur billigt det är?
Sen öste någon i familjen på med socker och sötsaker, och då slutade notan på lite mer.
Med andra ord, allt som inte innehåller socker är billigt, och allt annat innehåller socker och kostar lite mer, men är fortfarande hur billigt som helst om man jämför med Sverige.

Däremot är det mycket märkligt att kunna köpa ett par flaskor billig sprit varje gång man går och handlar mjölk. Om man hittar mjölk. För de flesta butiker har inte ens mjölk. Riktig mjölk alltså. Det brukar finnas såndär mjölk med lång hållbarhet, som man inte ens behöver ha i kylen alla gånger. Den smakar som en blandning mellan bajs och spya. Riktig mjölk däremot får man leta efter i både en och två och kanske tre butiker. Kanske har dom inga riktiga kossor här. Bara låtsaskossor som bara ger låtsasmjölk.

Om sanningen ska fram


En portion tysk barngröt innehåller lika mycket socker som en rekorderlig chokladbit. Då valde vi ändå bort gröten med chokladsmak, och den med kakor i.
Jag överväger att börja odla mitt egna jävla vete och koka min egna jävla gröt.

Dagens ord

Jag skrattade i alla fall både högt och länge. 

onsdag 22 juni 2011

Vi och hon

Edith har haft några svåra dagar. Skrikigt och eländigt. Ingenting har tröstat, och ingenting har lugnat. Men nu verkar vi ha kommit i fas igen. Hon verkar lita på att vi gör det allra bästa vi kan för henne. (Var det därför jag tappade henne framåtstupa igår? Nog om det.) Men framförallt är hon mycket mer integrerande med oss. Vad vi än gör, ska hon också göra. På både gott och ont.


Kontrasternas mästare

Såhär ser det ut på gatan där vi bor. Fint va?

Och idag var vi och tittade efter en lägenhet där det såg ut såhär.
Hur tänkte vi där?


tisdag 21 juni 2011

Vad är den största snackisen i Sverige just nu?

Läste nyligen en stor rubrik på expressens hemsida om att Ryback hade spelat på Liseberg och att det var en stor känsla för honom. Men kom igen nu, det kan väl inte vara vad det snackas om hemma i Svedala? Här snackas det mest om att ehec finns i vattnet. Vi är med andra ord körda.

Stammis

Om internet hemma ska fortsätta krångla som om vi levde på den ryska tundran kommer vi nog regelbundet återvända till Starbucks och dricka kaffe för det tyska barnbidraget. Idag ska vi till banken och fixa ett bankkonto. (Läs min man ska till banken, jag är enbart en simpel hemmafru som aldrig har betalat skatt i Tyskland. Jag räknas inte och har därför inte rätt till ett eget bankkonto. Ja, det är lite som att resa bakåt i tiden).

Vi har förresten inte fått ehec.måndag 20 juni 2011

Dålig tajming

Vi har haft lite otur med vädret skulle man kunna säga. Så fort vi har packat ihop oss, slitit oss ner för tre trånga snirkeltrappor med vagnen, placerat barnet i vagnen och spänt fast henne så gott det går och börjat promenera runt i området för att utforska lite, så börjar det alltid regna. Jaha. Ja regnkläder kan man ju tycka är lösningen på det problemet. Men hur kul är det egentligen? Gå runt som en dåre i plastkläder bara för att det finns plastkläder? Näh. Vi går hem istället. Baxar oss upp för dom där tre jävla trapporna och är dyngsura, innifrån och ut när vi kommer in i lägenheten.

Men idag, idag ser jag blått på himlen och solsken. Ja, om man vänder sig om är det oroväckande grått också. Men det här betyder om att det finns ett litet litet hopp om en regnfri, och kanske lite mer aktiv dag.

söndag 19 juni 2011

Hej Tyskland!

Jag visste väl att du var lutheransk och höll på dina regler. Men kom igen nu. Vilket land stänger ner ALLT på en Söndag egentligen? Kunde du liksom inte hojtat om det lite tidigare så vi hade haft möjlighet att bunkra upp oss?
Ingenting har öppet idag. Och man måste sitta helt tyst i sitt lilla hus hela långa dagen. Det är som långfredag, fast EN GÅNG I VECKAN!
Skit också.

lördag 18 juni 2011

P.s.

Vad trod du själv Anna? Klart det inte finns lås på toaletten. Arkitekten var ju ett geni. Våra toalettbesök bygger på mer tillit än vad som krävs för att föda ett barn.

Tack vare modern teknik har vi idag både facetimat med mina föräldrar och spelat monopol på Hass nya jobbpadda. Alltså iPad. Och jag som trodde jag skulle klara av att leva ett mer analogt liv i och med tysklandsflytten. Det verkar liksom gå åt andra hållet.

fredag 17 juni 2011

Ett Hamburgarliv i 9 bilder

Frauline Chapman har visst börjat äta frukost i soffan. Jo, det händer en del man inte kan kontrollera när man flyttar utomlands.

Det första vi gjorde var att uppsöka ett av alla Starbucks som finns i stan. Gratis internet och ehec på burk.

Det sägs att Hamburg har fler broar än vad Venedig och Amsterdam har tillsammans. Det finns med andra ord en hel del broar att gå på, under och över. Och fint är det.

Sist jag var i Hamburg hade jag styrt en heldag med sevärdheter för mina medresenärer. Alla var inte så impade, men jag tyckte definitivt att rådhuset var bland det allra bästa. Det är något sjukligt i min besatthet av gamla hus. Vi ska inte gräva djupare i det.

Jag tänkte jag skulle visa det allra bästa och framförallt det sämsta i lägenheten istället. Vi börjar med det sämsta.

Att slå i knäna i dörren när man sitter på toaletten är verkligen livskvalité. Personen som designade det här huset har verkligen tänkt på allt i jakten på total lycka.

Ser ni vilken fin utsikt vi har från sovrummet? Jo, det är faktiskt precis så fint det ser ut att vara. Just det, en gulvit husvägg. Återigen en eloge till arkitekten.


Fast golven är genuint fina, likaså dörrar och lister. Och ingenting är rakt någonstans. Det finns en liten charmfaktor ändå.

Det har gått förvånansvärt bra för lilla Edith. Jag var rädd att den här omställningen skulle bli för mycket för det lilla livet. Men än så länge verkar hon ha anpassat sig ganska bra. Hon har små vidriga utbrott ibland och dygnet är lite vridet bara, och det här med annan mat än gröt och ersättning verkar inte riktigt fungera. Men vi följer hennes takt och låter henne styra. Det blir nog ordning på det här torpet också så småningom. 

Och jag, ja jag kommer bli både alkoholist och kolhydratist snart. Det finns ett bageri i varje hörn, och öl kan du köpa varsomhelst, hursomhelst och närsomhelst. Man kan ju säga nej också, har jag hört. Men den gåvan tilldelades inte mig. 

Lite snabbt bara

Resan ner till Hamburg gick sådär. Edith var antingen pigg och glad som en lärka, eller sur, arg och grinig som satan själv skulle vara. Otur bara att vi hamnade mitt i ett åskväder. Låt oss säga att flygturen kändes lite som en skräckfilm för en liten stund. Och sen åkte vi tåg och tunnelbana i en oändlighet. Kom till lägenheten som...ja...den uppfyllde inte riktigt mina önskemål. Första spontana tanke var att jag hatade det faktiskt. 
Men nu, efter lite sömn, en dusch och en rejäl laddning med kolhydrater (dom äter ju bara bröd här i tyskland) känns det faktiskt rätt bra.
Lite slitigt med tre trånga snirkeltrappor och hejdundrande tung vagn. Men skam den som ger sig får bli mitt nya motto.

Det är inte så handikappsvänligt här, därmed är det inte heller så barnvagnsvänligt. Så vill man ha tillgång till hiss, ja då får man åka till speciella tunnelbanestationer, och ta sig därifrån hur bäst fan man vill. Känns ju sådär om jag ska vara ärlig. 

Och nu sitter vi på Starbucks. Kaffe och gratis internet. Och jag smällde i mig en smörgås med både sallad och gurka på. Och en fruktsallad. Och nu känner jag hur ehec har börjat klättra runt i mitt innandöme.
Ingen annan runtomkring oss äter något som skulle kunna vara färskt. Däremot röker dom. 

Vi måste jobba lite på den här relationen. Jag kommer ju från ett land där allt är rent, ordningsamt och hyggligt. Är är det lite smutsigare, trasigare och lite tuffare. Inget farligt med det, bara ett annat förhållningssätt. Stämningen kanske lättar upp efter att vi hälsat på alla grannar, som vi tydligen måste göra.

p.s. Hur gör jag för att få med mig min man på en såndär tursitbuss? 

Hejdå

torsdag 16 juni 2011

Hej då

Vi hörs så fort jag lärt mig hur internet fungerar i landet långt bort. Puss
Published with Blogger-droid v1.6.8

onsdag 15 juni 2011

Och tack!

För allas stöd, hejande och hurrande. Tack.

Ett nytt kapitel

Fick stor lust att föda ett till barn. Men det är ett senare kapitel.
Imorgon börjar ett annat.
Och efter en svår dag kunde ingenting kännas bättre.
När Hass friade till mig, 9 månader innan Edith föddes, lovade han mig gränslös kärlek och spännande äventyr. Han verkar vara en man som står för sina ord.

Sista dygnet i landet


Dom brittiska generna i min man kommer fram då och då. Mitt i all packning imorse var det livsviktigt att vattenkokaren och rätt te kom med. Själv var jag noga med att bakplåtspappret inte glömdes. Lite olika prioriteringar det där. Men vi fick med allt i bilen. Och lite till. 
Hass har lämnat landet, och jag spenderar mitt sista dygn i det här landet med att öva på tyska och tömma soppåsar. Lyckan är total.

tisdag 14 juni 2011

Provpackning

Vi har mätt upp en fantasibil och låtsas att vi fyller den med saker. På så sätt vet vi ju om vi ska i lassa på mer grejer eller ta bort. Just nu lutar det åt ta bort. Måste ungen verkligen ha med sin gåstol? Vi vill ju gärna ha med datorn med.
Published with Blogger-droid v1.6.8

Färgar håret och dricker öl

Frågor på det?
Published with Blogger-droid v1.6.8